Clea, organiczna herbata ziołowa, mięta i rumianek, kraftowa, 60 g

Dostępność: brak towaru
Cena: 33,00 zł 33.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Brown House & Tea
Kod produktu: D0E3-520BF_20210216230334
Pin It

Opis

Kraftowa herbata ziołowa – połączenie smaków, zapachów i właściwości najlepszych odmian mięty i rumianku, pochodzących z Egiptu, jak Clea, malarka, której zawdzięcza swoje imię.

Mięta i rumianek. Dwa znane i wykorzystywane przez ludzkość od stuleci zioła, których pozytywne działanie na nasz organizm uzupełnia się. Uspokajają zarówno ciało, jak i umysł, wzajemnie wzmacniając efekty. Zdrowy układ trawienny i wewnętrzny spokój to tylko niewielka część pozytywnych skutków regularnego picia tego blendu.

Blend

Tworząc ten blend myśleliśmy nie tylko o jego właściwościach zdrowotnych, ale też o smakach i zapachach z dzieciństwa. Wtedy mięta i rumianek kojarzyły się z domowym ziołolecznictwem. Dziś wiemy, że zioła można, a nawet trzeba pić na co dzień, byle dobierać je mądrze. Takim właśnie mądrym wyborem i połączeniem jest Clea. Odkryj nie tylko jej działanie, ale też niezwykły smak. W tym kojącym naparze poczujesz organiczny rumianek i miętę, pochodzące z małej egipskiej plantacji.

Smak i zapach

Aż trzy rodzaje mięty oraz rumianek tworzą blend, w którym smaki obydwu ziół są wyczuwalne jednocześnie. Łagodny, delikatny, ale gorzkawy smak rumianku uzupełnia świeży, intensywny, lekko ostry smak mięty, dając efekt przenikania się i wyjątkowy aromat. Ilość każdego składnika została starannie dobrana, tak aby smak był zrównoważony, a efekt zdrowotny – stuprocentowy. Oba zioła pochodzą z Egiptu, więc trochę smakują trochę inaczej. Jak? O tym trzeba przekonać się samemu. Zamów i odkryj ten sam dla siebie.

Działanie

Mięta zawiera metanol, dzięki czemu kompleksowo dba o nasz układ pokarmowy. Łagodzi podrażnienia, rozkurcza mięśnie gładkie, zmniejszając tym samym ból. Niezastąpiona w leczeniu większości problemów trawiennych. Dodatkowo mięta ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, w szczególności jeśli chodzi o bakterie i wirusy atakujące układ pokarmowy.

Rumianek działa przeciwzapalnie (nawet od zewnątrz, co wykorzystywane jest w formie okładów i płukanek), antybakteryjnie, a także przeciwwrzodowo, przeciwcukrzycowo i przeciwgrzybicznie.

Oba zioła, pite regularnie, znacząco poprawiają proces trawienia i działają rozkurczowo. Ponadto uspokajają nie tylko na układ pokarmowy, ale też nerwowy.

Dlaczego Clea?

Clea Badaro (1913-1968) to egipską malarka i projektantka, która osierocona przez matkę, dzieciństwo i młodość spędziła z ojcem i siostrą w Szwajcarii. Gdy skończyła studia, wróciła do Egiptu. Zamieszkała w Aleksandrii. Była niezwykle utalentowana. Jeszcze w czasie studiów zaprojektowała szereg plakatów, z których jeden sprzedała słynnej śpiewaczce i aktorce Josephine Baker. Na ostatnim roku studiów otrzymała Grand Prix za plakat „Egipt”, który później wykorzystało egipskie Ministerstwo Komunikacji.

Clea łączyła w swojej twórczości przeróżne światy. W czasie II wojny światowej wojny pracowała w szpitalach i stołówkach dla żołnierzy powracających z bitwy na pustyni. Malowała wtedy sceny z życia żeglarzy, barów i żołnierzy. Prawdziwy rozgłos przyniosły jej jednak obrazy przedstawiające grupy egipskich kobiet, na złotym tle, przy których oprócz pędzla, pracowała także nożem, chcąc stworzyć wrażenie mozaiki. Paryscy krytycy sztuki nazwali je później „ikonami”.

Dlaczego Clea? Nie tylko dlatego, że surowce tego blendu pochodzą z Egiptu. Także dlatego, że w tej części świata herbata to również ikona – pije się ją bardzo często i parzy z pietyzmem.

Skład:

Koszyczki rumianku*, liście mięty pieprzowej*, liście mięty ogrodowej*, liście mięty polnej*.
*z upraw ekologicznych

Parzenie:

  • 1 łyżeczka,
  • 95 stopni Celsjusza,
  • 5 min,
  • 230 m.

herbata organiczna

Certyfikowane Surowce

Wszystkie nasze produkty są w 100% organiczne. Pochodzą z ekologicznie uprawianych, najczęściej niewielkich i rodzinnych plantacji. Nierzadko rosną też dziko. Wszystkie plantacje czy ogrody herbaciane są certyfikowane i kontrolowane, a zbiory podlegają regularnym badaniom mikrobiologicznym i na zawartość szkodliwych substancji.

To dla nas ważne, bo tylko certyfikacja daje pełną gwarancję, że do uprawy roślin nie stosowano sztucznych środków ochrony roślin, w tym pestycydów. Gwarantuje też, że są to uprawy wolne od GMO.

Po zerwaniu i wysuszeniu (lub samo-wysuszeniu) liście trafiają do nas w niezmienionej formie. Nie poddajemy ich żadnej dodatkowej obróbce czy modyfikacji. Nie stosujemy żadnych ulepszaczy czy aromatów, ani tych chemicznych, ani tzw. naturalnych (laboratoryjnych), które często naturalne są tylko z nazwy.

Chcemy, by autentyczny, nie zmieniony przez dodatki smak, przestał być luksusem.

Gluten free:

Nasze herbaty nie zawierają glutenu i świetnie sprawdzają się w diecie bezglutenowej. Jeśli dziwi Was ta deklaracja, spieszymy donieść, że niektóre herbaty i inne napary mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Słód jęczmienny służący czasem jako środek słodzący albo inne dodatki smakowe na bazie jęczmienia można spotkać w wielu herbatach i naparach przemysłowych.

Vegan 100%:

Czy naprawdę trzeba pisać, że herbata jest wegańska? Jak najbardziej. Niektóre herbaty i inne napary zawierają barwniki i aromaty pochodzenia zwierzęcego, takie jak gliceryna, miód czy produkty mleczne. Gwarantujemy, że nasze herbaty są w 100% wegańskie.

Dostawcy:

Nasi dostawcy to certyfikowani, ale przede wszystkim zaufani plantatorzy. Czasem udawało nam się znaleźć ich bardzo szybko a czasem zajęło nam to kilka lat. Najważniejsze, że są! Bo fair trade i fair wild to dla nas ważne wyznaczniki w poszukiwaniu dostawców. Pozyskujemy surowce tylko z plantacji, które hołdują tym zasadom. Za każdym listkiem naszej herbaty, za każdym ziołem, za każdą przyprawą stoi uśmiechnięty, zadowolony, dobrze opłacany człowiek i chronione, zadbane środowisko naturalne.

Biodegradowalne opakowania:

W naszej manufakturze postawiliśmy sobie za cel produkcję w pełni ekologiczną, a więc taką, która traktuje produkt jako całość. Konwencjonalne opakowania zastępujemy w pełni biodegradowalnymi i kompostowalnymi. Oznacza to, że ulegają naturalnej biodegradacji. 

Nie było łatwo znaleźć producentów takich opakowań. Są one praktycznie niedostępne w Polsce. Jesteśmy jednak przekonani, że ekologiczny produkt w nieekologicznym opakowaniu to brak logiki, konsekwencji i zrozumienia dla prawdziwych mechanizmów rządzących wpływem człowieka na środowisko.

Jak powstają herbaty Brown house & Tea?

"Wymyślając blendy mam czasem wrażenie, że tworzę w mojej wyobraźni obrazy, abstrakcje – wielobarwne, o różnych strukturach, układające się w różne kształty." - Kasia Ogrodzińska-Skałba, właścicielka Brown house & Tea

Stąd zrodził się pomysł, żeby nazwać mieszanki imionami kobiet, malarek z różnych stron świata, których dzieła warto dziś przybliżyć, także ze względu na ich bezkompromisowość.

Tworzone przez Panią Kasię blendy są częściowo, jak twierdzi, wyrazem jej buntu. Chodzi o  bunt wobec tego, czym raczą nas dzisiaj nie tylko duże herbaciane koncerny, ale też mniejsze firmy: masowości, bylejakości i zalewaniu rynku czymś, co opiera się na sztucznych aromatach i niewiele ma wspólnego z prawdziwą herbatą. Jej odpowiedzią na to jest herbata kraftowa, czyli taka, której na każdym etapie towarzyszy rzemieślnicze podejście.

Po pierwsze, jej składniki pochodzą od sprawdzonych farmerów, którzy stosują ekologiczną uprawę, po drugie, jest mieszana i pakowana ręcznie, po trzecie wreszcie Pani Kasia ciągle sama testuje, sprawdza, próbuje i eksperymentuje, by znaleźć satysfakcjonujący profil smakowy.

Ciągła zmiana i niekończące się dążenie do perfekcji jest przede wszystkim tym, co odróżnia produkt masowy od kraftowego. Własna produkcja, wymagająca wyspecjalizowanych umiejętności, szczegółowego dbania o każdy jej etap. Wtedy mamy pewność, że produkt jest najwyższej jakości.

Herbaty kraftowe

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl